راهنمای سفر به تاجیکستان

پربازدیدترین ها

گردشگری 08 اردیبهشت ، 1404 5 دقیقه
سفر به تاجیکستان

در سال‌های اخیر کشور تاجیکستان به علت اشتراکات فرهنگی و زبانی، به مقصدی جذاب برای ایرانیان تبدیل شده است. سفر به تاجیکستان با هواپیما، قطار و ماشین امکان‌پذیر است. اگر قصد دارید راهی این کشور زیبا شوید با سفرهای پایتخت همراه باشید تا در راهنمای سفر به تاجیکستان اطلاعات کاملی در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.

معرفی کشور تاجیکستان

تاجیکستان (جمهوری تاجیکستان) در آسیای میانه قرار دارد و از سمت جنوب با افغانستان، از سمت غرب با ازبکستان، از سمت شمال با قرقیزستان و از سمت شرق با چین هم مرز است.  این کشور دارای ۱۴۳.۱۰۰ کیلومتر مربع مساحت بوده و در خشکی محصور شده است.

تاجیکستان از چهار استان تشکیل شده و پایتخت و بزرگ‌ترین شهر آن، دوشنبه نام دارد. طبق آخرین سرشماری‌ جمعیت تاجیکستان ۹.۷۴۹.۶۲۵ نفر تخمین زده شده است. بیشترین جمعیت این کشور را گروه قومی تاجیک که به زبان فارسی تاجیکی صبحت می‌کنند، تشکیل داده‌اند.

کشور تاجیکستان یکی از سه کشور فارسی‌زبان دنیاست و مردم این کشور از زبان روسی به عنوان زبان بین قومی استفاده می‌کنند. با وجود سکولار بودن قانون اساسی تاجیکستان، حدود ۹۸% از اهالی این کشور به دین اسلام اعتقاد دارند.

در حال حاضر مردم تاجیکستان از نوادگان ساکنان قدیمی آسیای میانه، به خصوص سغدی‌ها و باختری‌ها به شمار می‌روند. همچنین بخش کوچکی از مردم این کشور از نژاد مغولوئید هستند.

سفر به تاجیکستان

جغرافیای تاجیکستان

تاجیکستان کشوری سرسبز و کوهستانی با بارندگی فراوان است. بخش شمالی این کشور شامل دشت فرغانه و بخش شمال غرب و مرکزی تاجیکستان شامل رشته کوه‌های ترکستان، حصار، آلای و زرافشان است. همچنین در بخش جنوب تاجیکستان رشته کوه‌های مرتفع پامیر و در بخش جنوب غرب آن، زمین‌های پست وخش و حصار واقع شده‌اند.

از مهم‌ترین و معروف‌ترین رودهای تاجیکستان می‌توان به سیر دریا (سیحون)، آمودریا (جیحون)، رودخانه زرافشان، رود پنج، رودخانه مرغاب، سرخ آب، کافرنهان و رود وخش اشاره کرد. همچنین بزرگ‌ترین مرداب این کشور «قراکول» نام دارد.

برجسته‌ترین قله‌های تاجیکستان شامل قله استقلال (قله انقلاب)، گردنه قیزیل‌آرت، قله اسماعیل سامانی، قله ابن سینا (قله لنین)، قله کورژنیوسکی، رشته‌کوه آکادمی فن‌ها، قله کنکورد، قله کارل مارکس و قله مایاکاوسکی هستند.

گونه های جانوری تاجیکستان

تاجیکستان زیستگاه بیش از ۳۶۵ گونه پرنده، ۱۰ هزارگونه حشره، ۸۰ گونه پستاندار، ۴۹ گونه خزنده و حدود ۴۰ گونه ماهی است. از معروف‌ترین جانوران ساکن در این کشور می‌توان به سیاه گوش یا سیلاوسین، پلنگ برفی، گرگ، خرس، روباه، آهو و گوسفندهای کوهی اشاره کرد.

در تاجیکستان چهار منطقه‌ی حفاظت‌شده‌ی ملی با نام‌های رامیت، بیشه پلنگان، زارغول و دشت جوم وجود دارند که در مجموع ۲۱% از خاک این کشور را شامل می‌شوند. همچنین ۱۳ پرورشگاه و پارک ملی در تاجیکستان فعال هستند.

آب و هوای تاجیکستان

آب و هوای تاجیکستان به ارتفاع وابسته است و با تغییر ارتفاع در این کشور، آب و هوا هم دچار تغییر می‌شود. در کشور تاجیکستان آب و هوای قاره‌ای، نیمه گرمسیری، نیمه خشک و حتی بیابانی حاکم است. در دره فرغانه و دیگر مناطق کم‌ارتفاع این کشور، در ۱۰۰ روز از سال شاهد دمای زیر صفر درجه خواهید بود.

زمین‌های پست جنوب باختری تاجیکستان خشک هستند و بیشترین میانگین دما را تجربه می‌کنند. میانگین دمای هوا در زمین‌های پایین‌دست این کشور در تیرماه بین ۲۳ تا ۳۰ درجه سانتی‌گراد و در دی ماه  بین ۱- تا ۳ درجه سانتی‌گراد است.

همچنین بخش‌های خاوری (کوه‌های پامیر) کشور تاجیکستان در تیرماه میانگین دمای ۵ تا ۱۰ درجه سانتی گراد و در دی ماه ۱۵- تا ۲۰- درجه سانتی‌گراد را تجربه می‌کنند. به طور کلی تاجیکستان پربارش‌ترین کشور آسیای میانه محسوب می‌شود. از بین تمام بخش‌های این کشور، تنها در پامیر خاوری اندازه بارش کم (۱۰۰ میلی‌متر) است.

آب و هوای تاجیکستان

ریشه نام تاجیکستان

ریشه واژه‌ی «تاجیک» به طور دقیق مشخص نیست اما بر اساس مقاله‌های موجود که به بررسی و ریشه‌یابی این واژه پرداخته‌اند، دیدگاه‌های مختلف درباره واژه‌ی تاجیک به شرح زیر هستند:

  • تاجیک به معنای تبار «داها» است. در گذشته به پارت‌ها و اشکانیان «دئی»، «تاجیک» و «دجیک» گفته می‌شد.
  • تاجیک از واژه‌ی «تای» گرفته شده که با واژه‌ی یونانی«تگاس» به معنای پیشوا هم ریشه است.
  • تاجیک از ریشه «تژی» در زبان سکایی گرفته شده است.
  • تاجیک از واژه «تاج» گرفته شده که نام یک قبیله است.
  • به اعتقاد برخی‌ها تاجیک از واژه «تازیگ» یا «تازیک» گرفته شده و تازیگ به سرزمینی گفته می‌شود که آیین شبه بودایی با نام «بون» در آنجا رواج داشته است.

تاریخچه تاجیکستان

قدیمی‌ترین بخش‌های تاجیکستان شامل خجند، فرغانه، زرافشان و پامیر هستند. این بخش‌ها‌ در گذشته همبستگی سیاسی نداشتند و در دوره‌های مختلف بخشی از ایران بودند. کهن‌ترین یافته‌ها در تاجیکستان متعلق به پامیر خاوری (دوره میان‌سنگی) است.

قبل از ورود اسلام به این کشور، قلمروی تاجیکستان شامل قلمروهای بلخ در جنوب و سغد در شمال بود که توسط رشته‌کوه‌های ترکستان از یکدیگر جدا می‌شدند. قدیمی‌ترین اشاره به بلخ و سغد را می‌توان در سنگ‌نوشته‌ی داریوش بزرگ در بیستون مشاهده کرد که به عنوان ساتراپ‌های خراج‌گزار شاهنشاهی هخامنشی معرفی شده‌اند.

پس از پادشاهی هخامنشی، اسکندر مقدونی توانست سغد و بلخ را تصرف کند. در ادامه سلوکوس یکم (جانشین اسکندر) و پس از او، فرزندش آنتیوخوس پادشاه ایران و سوریه شدند. در این دوره تاجیکستان بخشی از فرمانروایی یونانی پادشاهی باکتریا محسوب می‌شد.

در سده یکم میلادی کوشانی‌ها که گروهی از تیره‌های کوچ‌نشین یوئه‌چی بودند بلخ را تصرف کردند و تا سده‌ی چهارم میلادی بر این منطقه حکمرانی کردند. در پایان سده چهارم میلادی، باختر و تخارستان توسط ساسانیان تصرف شد.

در نیمه‌های سده ششم میلادی مردمان ترک بیابان‌گرد به آسیای میانه آمده و سرزمین‌های کنونی تاجیکستان جنوبی، ازبکستان و ترکمنستان را تصرف کردند. این افراد با گذشت زمان با ایرانیان ساکن در مناطق تصرف شده در هم آمیختند.

در آغاز حمله اعراب به ایران، سغد و بلخ دو مرکز برجسته‌ی فرهنگ و تمدن ایرانی به شمار می‌رفتند. در سال ۷۵۱ میلادی اعراب توانستند شهرهای مرو، تخارستان و خوارزم را تصرف کنند. در سده‌های سوم و چهارم هجری قمری آسیای میانه بسیار شکوفا شد.

در دوره سامانیان آخرین گام شکل‌گیری قومیت تاجیک برداشته شد. در این دوره زبان‌های ایرانی سغدی، بلخی و خوارزمی جای خود را به فارسی دری دادند. در بین سال‌های ۲۶۱ تا ۳۸۹ قمری تاجیکستان بخشی از حکمرانی سامانیان به شمار می‌رفت اما در ادامه ترکان قراخانی توانستند بخارا را تصرف کرده و سامانیان را سرنگون کنند.

در نیمه دوم سده پنجم، ترکان سلجوقی توانستند قراخانیان در آسیای میانه را خراج‌گزار خود کنند. در سال ۶۰۹ قمری، سلطان محمد خوارزمشاه، قراخانیان را سرنگون کرد. بعدها حکومت خوارزمشاهیان با حمله مغول‌ها از هم پاشید.  از ین دوره تا ۱۵۰ سال بعد قبیله‌های مختلف از جمله جغتایی‌ها بر آسیای میانه حکمرانی کردند.

در سال ۷۷۱ قمری، شجاع‌الدین تیمور، مشهور به امیر تیمور گورکانی، دولت مستقلی تشکیل داد و تاجیکستان را تصرف کرد. در این دوره شهرهایی مانند سمرقند بسیار شکوفا شدند. در آغاز سده دهم قمری دولت تیموریان در اثر یورش ازبک‌های شیبانی از بین رفت. در این دوره زبان ترکی جغتایی در بخش‌های زیادی از جمهوری ازبکستان کنونی رواج یافت.

جغرافیای تاجیکستان

در سال ۱۰۰۷ قمری، اشترخانی‌ها جای شیبانیان را گرفتند. در سال ۱۱۵۳ نارشاه افشار توانست اشترخانیان را خراج‌گزار خود کند.

در سال ۱۱۵۳ فردی به نام محمد رحیم بی، دودمان منغیت را در بخارا تاسیس کرد. در این دوره بخش‌های میانی و جنوبی تاجیکستان امروزی بخشی از امارت بخارا و بخش‌های شمالی آن بخشی از امارت خوقند محسوب می‌شدند.

در سال ۱۲۸۳ قمری، روس‌ها بخش بالای رود زرافشان را گرفتند. در سال ۱۲۸۶ روس‌ها نواستند حصار، بخارا و کولاب را هم به قلمروی خود اضافه کنند. در این دوره جنوب کشور تاجیکستان امروزی هنوز تحت نظر فرمانروایی بخارا بود.

پس از انقلاب روسیه، شمال تاجیکستان بخشی از جمهوری خودمختار شوری ترکستان محسوب می‌شد. در سال ۱۳۳۹ قمری بخارا هم به اتحاد جماهیر شوروی ضمیمه شد. در سال‌های بعد تلاش‌های بسیاری برای استقلال تاجیکستان از ازبکستان و شوروی صورت گرفت.

در نهم سپتامبر سال ۱۹۹۰ تاجیکستان استقلال پیدا کرد اما این کشور برای چندین سال درگیر جنگ داخلی شد. در حال حاضر خبری از جنگ در کشور تاجیکستان نیست و این کشور پارسی زبان در فضایی امن و آرام پذیرای گردشگران است.

تاریخچه تاجیکستان

سفر به تاجیکستان با پاسپورت ایرانی

سفر به تاجیکستان با پاسپورت ایرانی امکان‌پذیر است؟ سفر به تاجیکستان ویزا می‌خواهد؟ بسیاری از افراد با این سؤالات مواجه هستند. خوشبختانه از ۱۵ بهمن ۱۴۰۳، تمامی ایرانیان می‌توانند با استفاده از هواپیما بدون اخذ روادید یا ویزا به مدت ۳۰ روز به تاجیکستان سفر کنند.

دقت داشته باشید که لغو ویزای تاجیکستان فقط برای سفرهای هوایی ۳۰ روزه اعمال شده است و شما برای سفر زمینی به این کشور باید مجوز ورود یا ویزا دریافت کنید. همچنین اگر قصد داشته باشید بیش از ۳۰ روز در تاجیکستان بمانید باید نسبت به دریافت ویزا (به صورت الکترونیک یا لیبل) اقدام کنید.

سفر به تاجیکستان با پاسپورت ایرانی

اطلاعات کاربردی درباره تاجیکستان

موقعیت جغرافیایی: آسیای مرکزی

پایتخت: دوشنبه

دین رسمی: اسلام

زبان رسمی: فارسی تاجیکی

نوع نگارش: خط سیریلیک

واحد پول: سامانی (TJS)

تفاوت ساعت با ایران: +۳۰ دقیقه در نیمه اول سال، +۹۰ دقیقه در نیمه دوم سال

مساحت: ۱۴۳,۱۰۰ کیلومتر مربع

کد تلفن کشور: ۹۹۲+

شماره تماس پلیس تاجیکستان: ۱۰۲

شماره تماس آتش نشانی تاجیکستان: ۱۰۱

شماره تماس آمبولانس در تاجیکستان: ۱۰۳

بهترین زمان برای سفر به تاجیکستان

تاجیکستان آب و هوای قاره‌ای دارد، یعنی تابستان‌های این کشور گرم و زمستان‌های آن بسیار سرد است. بسیاری از بخش‌های این کشور را کوه‌های فان و پامیر تشکیل می‌دهند که در فصل زمستان‌ دمای هوا در این بخش‌ها تا -۲۰ درجه سانتی‌گراد کاهش پیدا می‌کند.

به طور کلی بهترین زمان برای سفر به تاجیکستان از ماه ژوئن تا اواسط سپتامبر است. در این بازه‌ی زمانی اکثر نقاط تاجیکستان قابل دسترسی هستند. دقت داشته باشید که بزرگراه پامیر فقط در فصل تابستان باز است و اگر قصد دارید از این بخش بازدید کنید از اواخر ماه می تا سپتامبر فرصت خوبی برای کاوش فراهم می‌شود.

در اوج تابستان، مناطق پست و شهرهای کم‌ارتفاع تاجیکستان بسیار گرم هستند و دمای هوا در شهر دوشنبه به ۴۰ درجه سانتی‌گراد هم می‌رسد. بنابراین برای بازدید از مناطق کم‌ارتفاع تاجکیستان بهتر است در فصل بهار به این کشور بروید.

بهترین زمان برای سفر به تاجیکستان

شیوه های سفر به تاجیکستان

سفر به تاجیکستان زمینی و هوایی امکان‌پذیر است و شما می‌توانید با توجه به بودجه و اولویت‌های خود یک شیوه‌ی مناسب برای سفرتان انتخاب کنید. نحوه سفر به تاجیکستان با هواپیما، قطار و ماشین شخصی به شرح زیر است:

سفر به تاجیکستان با هواپیما

سریع‌ترین، ساده‌ترین و البته گران‌ترین راه برای سفر به تاجیکستان استفاده از هواپیما است. در حال حاضر پروازهای مستقیمی از مبدأ تهران به مقصد پایتخت تاجیکستان یعنی شهر دوشنبه انجام می‌شوند. مدت زمان پرواز از تهران به دوشنبه تاجیکستان حدود ۲ ساعت است.

فرودگاه بین المللی دوشنبه (Dushanbe International Airport) اصلی‌ترین فرودگاه کشور تاجیکستان محسوب می‌شود که دارای دو باند آسفالت به طول ۹۰ و ۲۷ متر است. شما پس از رسیدن به این فرودگاه می‌توانید از مینی‌بوس‌های مخصوص به نام تنگم، تاکسی یا اتوبوس برای دسترسی به مقصدهای دلخواهتان استفاده کنید.

سفر به تاجیکستان با هواپیما

سفر به تاجیکستان با قطار

به خاطر نبود مرز مشترک بین ایران و تاجیکستان، برای سفر به این کشور با قطار باید ابتدا از گرگان به شهر اینچه برون در مرز ترکمنستان بروید و سپس از آنجا خودتان را به عشق‌آباد (پایتخت ترکمنستان) برسانید.

در ادامه باید سوار قطار به مقصد شهر ترکمن‌آباد شوید و به ازبکستان بروید. در مرحله نهایی باید در شهر سمرقند قطارهایی که مقصد آن‌ها دوشنبه است، را یافته و سوار آن‌ها شوید. در سفر به تاجیکستان با قطار علاوه بر تهیه بلیط قطار و ویزای تاجیکستان، ضروری است ویزای کشورهای ترکمنستان و ازبکستان را هم دریافت کنید.

هزینه‌های سفر به تاجیکستان با قطار شامل هزینه بلیط قطار، هزینه ویزا، هزینه تاکسی و بلیط اتوبوس هستند. همچنین محاسبه مدت زمان سفر به تاجیکستان با قطار به طور دقیق امکان‌پذیر نیست و به عواملی مانند تعداد توقف‌ها در ایستگاه‌های مختلف و تعویض قطارها بستگی دارد. اما به طور کلی برای دسترسی به تاجیکستان با قطار چند روز در مسیر خواهید بود.

سفر به تاجیکستان با ماشین

برای سفر به تاجیکستان به صورت زمینی باید مدارک شخصی شامل پاسپورت معتبر با حداقل ۶ ماه اعتبار، مدارک شناسایی معتبر، ویزای تاجیکستان، مدارک مربوط به رزرو قطعی اقامتگاه در تاجیکستان، ویزای ترانزیت ترکمنستان و ازبکستان، گواهینامه بین‌المللی رانندگی و بیمه مسافرتی همراه داشته باشید.

در سفر به تاجیکستان با ماشین به ویزای تاجیکستان و دیگر کشورهای واسطه نیاز خواهید داشت. در این شیوه شما می‌توانید از مسیرهای زیر برای رسیدن به مقصد استفاده کنید:

مسیر

نحوه دسترسی به مقصد

ترکمنستان – ازبکستان – تاجیکستان (بهترین مسیر)

ورود به کشور ترکمنستان از مرز سرخس یا لطف‌آباد

 

گذر از خاک ترکمنستان و ورود به کشور ازبکستان

سفر از سمرقند ازبکستان به شهر دوشنبه تاجیکستان

 

مسیر ترکمنستان – قزاقستان – قرقیزستان – تاجیکستان (طولانی‌ترین مسیر)

 

عبور از قزاقستان

عبور از قرقیزستان

ورود به تاجیکستان

مسیر افغانستان – تاجیکستان (خطرناک)

گذر از مرز دوغارون و ورود به افغانستان

گذر از ولایت‌های هرات و بلخ و ورود به کشور تاجیکستان از مرز شیرخان بندر

در حال حاضر بهترین مسیر برای سفر زمینی تاجیکستان مرزهای ازبکستان و ترکمنستان هستند. در   صورتی که قصد دارید با خودروی شخصی به تاجیکستان بروید حتماً قبل از سفر از باز یا بسته بودن مرزها، قوانین گمرکی، وضعیت جاده‌ها و قوانین مربوط به کالاهای ورودی به کشورهای بین مسیر و تاجیکستان اطلاع پیدا کنید.

مدارک خودرویی مورد نیاز برای سفر به تاجیکستان با ماشین شخصی شامل موارد زیر هستند:

  • گواهینامه رانندگی بین‌المللی
  • پلاک بین‌المللی
  • مدرک بیمه بین‌المللی خودرو صادر شده از کشور مبدأ
  • گواهینامه رانندگی
  • سند رسمی خودرو
  • مدارک مربوط به تأیید ثبت خودرو
  • اظهارنامه مالیاتی خودرو

هزینه های سفر به تاجیکستان با ماشین شخصی

هزینه عوارض خروج از کشور

 

سفر سیاحتی اول

۵۲۰ هزار تومان

سفر دوم

۷۸۰ هزار تومان

سفر سوم

۱ میلیون و ۴۰ هزار تومان

قیمت سوخت

ایران

هر لیتر ۳ هزار تومان

تاجیکستان

هر لیتر ۷۲ هزار تومان

ترکمنستان

هر لیتر ۳۴ هزارتومان

ازبکستان

هر لیتر ۸۰ هزار تومان

قرقیزستان

هر لیتر ۶۷ هزار تومان

قزاقستان

هر لیتر ۳۷ هزار تومان

کاپوتاژ خودرو

ترجمه گواهی نامه موتور یا خودرو

۵۲۰ هزار تومان

دفترچه مالکیت

۴۸۰ هزار تومان

پلاک ترانزیت خودرو

۱ میلیون و ۵۸۰ هزار تومان

کارنه دو پاساژ

۱ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان

تأیید سوابق مدارک بین الملل

۵۰ هزار تومان

هزینه اقامت

اقامتگاه‌های خانگی و مهمانخانه

۱۰ الی ۲۰ دلار برای هر شب

هتل‌های متوسط

۳۰ الی ۵۰ دلار برای هر شب

هتل‌های درجه ۱

۱۰۰ دلار به بالا برای هر شب

هزینه غذا

رستوران‌های محلی

۵ الی ۱۰۰ دلار برای هر وعده

غذای خیابانی

کمتر از ۵ دلار

هزینه ویزا

تاجیکستان

۳۰ دلار

ترکمنستان

۲۰ الی ۴۰ دلار

ازبکستان

۳۰ الی ۶۰ دلار

حمل و نقل عمومی در تاجیکستان

وسایل حمل و نقل عمومی در تاجیکستان شامل اتوبوس، ون و تاکسی هستند. در این کشور مسیر بین دوشنبه و خوروگ در پامیر را می‌توانید با هواپیما طی کنید. هزینه بلیط هواپیما  در این مسیر ۸۰ دلار است. همچنین در صورتی که علاقه‌مند به دوچرخه‌سواری باشید می‌توانید برای عبور از کوه‌های پامبر دوچرخه کرایه کنید.

اتوبوس و ون در تاجیکستان

اتوبوس و ون به خصوص در شهر دوشنبه از رایج‌ترین و ارزان‌ترین وسایل حمل و نقل عمومی هستند. در این شهر مینی‌بوس‌های سفیدی به نام «مارشروتکا» دسترسی به مراکز مهم پایتخت را برای مسافران امکان‌پذیر می‌کنند.

تاکسی در تاجیکستان

تاکسی یکی دیگر از روش‌های حمل و نقل عمومی در محدوده‌ی شهری تاجیکستان است. این تاکسی‌ها معمولاً تاکسی‌متر دارند و برای استفاده از آن‌ها برای مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه باید ۲ دلار هزینه پرداخت کنید.

تاکسی در تاجیکستان

کرایه خودرو در تاجیکستان

به علت محدود بودن شرکت‌های کرایه‌ی خودرو در تاجیکستان، هزینه اجاره خودرو در این کشور بسیار بالاست و شما علاوه بر هزینه‌های ثابت باید به ازای هر کیلومتر مبلغ مشخصی پرداخت کنید. برای تجربه سفر راحت و بی‌دردسر در تاجیکستان می‌توانید ماشین با راننده کرایه کنید.

جاذبه های تاجیکستان

در سفر به تاجیکستان می‌توانید از جاذبه‌های طبیعی و تاریخی بسیار جذابی بازدید کنید. برجسته‌ترین جاهای دیدنی تاجیکستان شامل موارد زیر هستند:

جاذبه های تاجیکستان

شهر دوشنبه

در شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان با آداب و رسوم و فرهنگ تاجیک‌ها آشنا می‌شوید. این شهر جاذبه‌های متعددی از جمله موزه مردم نگاری، پارک رودکی، بیرک یا میله پرچم، مجسمه اسماعیل سامانی، قلعه حصار تاریخی، موزه ملی تاجیکستان، سد نورک، بازار شاه منصور و پارچان (بنای استقلال تاجیکستان) را در خود جای داده است.

بزرگراه پامیر

بزرگراه پامیر در گذشته بخشی از جاده ابریشم بوده و در حال حاضر یکی از جذاب‌ترین مسیرهای دوچرخه‌سواری است. بخشی از این جاده آسفالت و بخشی از آن خاکی است. اگر علاقه‌مند به سفرهای جاده‌ای باشید می‌توانید به این منطقه سر بزنید.

بزرگراه پامیر مناظر فوق‌العاده زیبایی از غارهای صخره‌ای و کوه کریستال آبی را به بازدیدکنندگان هدیه می‌کند.

دریاچه اسکندرکول

دریاچه اسکندرکول یکی از جذاب‌ترین جاهای دیدنی تاجیکستان است که در فاصله ۱۳۰ کیلومتری از شهر دوشنبه قرار دارد. این دریاچه مثلثی شکل در میان کوه‌های فان واقع شده و منطقه‌ای ایده‌آل برای شنا محسوب می‌شود.

شهر مرغاب

شهر مرغاب را می‌توان مرتفع‌ترین شهر آسیای مرکزی دانست. این شهر در ارتفاع ۳۶۱۸ متری از سطح دریا قرار دارد. اگر علاقه‌مند به آداب و رسوم و غذاهای محلی قرقیزی‌ها هستید حتما در سفر به تاجیکستان از شهر مرغاب بازدید کنید.

دره واخان

دره واخان یک منطقه بکر است که در مرز افغانستان قرار دارد و بخشی از ناحیه واخان استان خودمختار بدخشان محسوب می‌شود. این دره طبیعت بسیار جذابی دارد و پر از رودخانه‌های زلال و کوه‌های تماشایی است.

شهر خجند

شهر خجند از قدیمی‌ترین شهرهای تاجیکستان است که قدمت آن به قرن هفتم تا ششم قبل از میلاد بازمی‌گردد. این شهر بعدها توسط اسکندر مقدونی تصرف شد. در حال حاضر جاذبه‌های شهر ججند شامل یک قلعه تاریخی، موزه تاریخ سغد، پنجشنبه بازار، پارک سامانی، مسجد لنین، مجسمه کمیل خجندی و مجتمع شیخ مسال‌الدین هستند.

مهم ترین شهرهای تاجیکستان

مهم‌ترین شهرهای تاجیکستان که در سفرتان به این کشور می‌توانید از آن‌ها بازدید کنید شامل موارد زیر هستند:

مهم ترین شهرهای تاجیکستان

شهر دوشنبه

دوشنبه پایتخت کشور تاجیکستان و یکی از مهم‌ترین شهرهای این کشور است که قدمت آن به ۸۰ سال قبل بازمی‌گردد. این شهر در گذشته دهکده‌ای کوچک بود که بازارهای هفتگی در آن برگزار می‌شد؛ نام دوشنبه به همین بازارها اشاره دارد.

این شهر امروزه با سازه‌های مدرن و جاذبه‌های تاریخی و طبیعی خود پذیرای گردشگران از سراسر جهان است.

شهر پنجکنت

پنجکنت را می‌توان دومین شهر مهم تاجیکستان دانست که پدر شعر پارسی یعنی رودکی در آن به خاک سپرده شده است. پنجکنت یا پنجکند در مرز شهر سمرقند ازبکستان قرار دارد و هنوز هم حال و سنتی خود را حفظ کرده است.

شهر اسفرا

شهر اسفرا از قدیمی‌ترین شهرهای آسیاست که در قسمت شمالی تاجیکستان قرار دارد. این شهر در گذشته در مسیر جاده ابریشم قرار داشت و یکی از مراکز مهم داد و ستد بود. شهر اسفرا امروزه به خاطر وجود شرکت‌های تولیدی به یک شهر صنعتی تبدیل شده است.

شهر خجند

خجند یکی دیگر از مهم‌ترین شهرهای تاجیکستان است که در شمال غرب این کشور قرار دارد. این شهر در زمان شوروی لنین آباد نام داشت و امروزه مجسمه لنین را در خود جای داده است. در حال حاضر اکثر شهروندان شهر خجند را افراد روس‌تبار تشکیل می‌دهند. جالب است بدانید رودخانه سیحون (دومین رود پرآب آسیای میانه) از وسط شهر خجند می‌گذرد.

شهر خاروغ

شهر خاروغ در یک منطقه کوهستانی (مرز افغانستان) در میان رودهای غند و آمودریا قرار دارد. این شهر به عنوان یکی از مهم‌ترین مراکز دعوت مذهب اسماعیلی شناخته می‌شود.

اقامت در تاجیکستان

در سفر به تاجیکستان اقامتگاه‌های متنوعی از هتل‌های لوکس گرفته تا مهمان‌خانه‌های محلی را می‌توانید انتخاب کنید. در حال حاضر هتل‌های ۴ و ۵ ستاره در شهر دوشنبه امکانات بسیار خوبی را در اختیار مسافران قرار می‌دهند. برای اقامت در این هتل‌ها باید بین ۵۰ تا ۱۰۰ دلار برای هر شب هزینه پرداخت کنید.

در صورتی که بودجه‌ی محدودی دارید می‌توانید به سراغ اقامتگاه‌های محلی و مهمان‌خانه‌ها بروید و با پرداخت ۱۰ تا ۳۰ دلار زندگی اصیل تاجیکی را تجربه کنید. به خصوص در شهرها و روستاهای کوچک‌تر تاجیکستان اقامت در خانه‌های محلی رایج‌تر است.

همچنین در بازدید از مناطق کوهستانی کشور تاجیکستان مانند پامیر می‌توانید در خانه‌های کوهستانی و کمپ‌ها اقامت داشته باشید.

بهترین هتل های تاجیکستان

بهترین هتل‌های تاجیکستان اقامتی راحت و لذت‌بخش را برایتان فراهم می‌کنند. با اقامت در این هتل‌ها بهترین خدمات را دریافت خواهید کرد.

بهترین هتل های تاجیکستان

هتل ۵ ستاره هایت ریجنسی (Hyatt Regency Dushanbe)

هتل پنج ستاره هایت ریجنسی دوشنبه یکی از بهترین هتل‌های تاجیکستان است که در مرکز شهر و در کنار دریاچه کمسومول قرار دارد. این هتل در سال ۲۰۰۸ افتتاح شده و دارای ۲۱۱ اتاق و سوئیت لوکس در ۱۲ طبقه است.

شماره تلفن هتل هایت ریجنسی دوشنبه: ۹۹۲۴۸۷۰۲۱۲۳۴+

آدرس سایت هتل هایت ریجنسی دوشنبه: https://www.hyatt.com/hyatt-regency/en-US/dushr-hyatt-regency-dushanbe

هتل ۵ ستاره سرنا دوشنبه (Dushanbe Serena Hotel)

هتل پنج ستاره سرنا شهر دوشنبه یکی از بهترین هتل‌های تاجیکستان است که ۹۵ اتاق مجهز و مدرن دارد. از امکانات این هتل می‌توان به شاتل فرودگاهی، پارکینگ رایگان، اینترنت وای فای رایگان، باشگاه بدنسازی و صبحانه رایگان اشاره کرد.

همچنین این هتل دارای دو استخر روباز، مرکز سلامتی و اسپا و رستوران با انواع غذاهای اروپایی، آسیایی و محلی است.

شماره تلفن هتل سرنا دوشنبه: ۹۹۲۴۸۷۰۱۴۰۰۰+

آدرس سایت هتل سرنا دوشنبه: www.serenahotels.com

هتل ۴ ستاره اطلس دوشنبه (Atlas Hotel Dushanbe)

هتل چهار ستاره اطلس دوشنبه یکی از معروف‌ترین و بهترین هتل های تاجیکستان است که دقیقاً در مرکز شهر قرار دارد. از امکانات این هتل می‌توان به رستوران، پارکینگ، کافی‌شاپ، رستوران، خدمات ماساژ، استخر سرپوشیده و باشگاه بدنسازی اشاره کرد.

شماره تلفن هتل اطلس دوشنبه: ۹۹۲۴۴۶۲۵۱۸۱۸+

آدرس سایت هتل اطلس دوشنبه: www.atlashoteldushanbe.com

هتل ۴ ستاره دلوکس خجند (Khujand Deluxe Hotel)

هتل چهار ستاره دلوکس خجند یکی دیگر از بهترین اقامتگاه‌های تاجیکستان است که در شهر خجند قرار دارد. از امکانات این هتل می‌توان به رستوران، بار، پذیرش ۲۴ ساعته، ترانسفر فرودگاهی، وای فای رایگان، دوچرخه رایگان، بیلیارد، تنیس روی میز و ماهیگیری اشاره کرد.

در رستوران هتل دلوکس خجند انواع غذاهای بین‌المللی، اروپایی و محلی سرو می‌شود. همچنین با اقامت در این هتل می‌توانید از صبحانه رایگان مجموعه استفاده کنید.

شماره تلفن هتل دلوکس خجند: ۹۹۲۹۲۶۰۵۵۴۴۴+

آدرس سایت هتل دلوکس خجند: www.khujand-deluxe.tj

هتل ۳ ستاره پنجکنت پلازا تاجیکستان (Panjakent Plaza)

هتل سه ستاره پنجکنت پلازا در شهر پنجکنت تاجیکستان قرار دارد. امکانات این هتل شامل لانژ مشترک و تراس، دوچرخه رایگان، پذیرش ۲۴ ساعته، پارکینگ رایگان و اجاره خودرو هستند. در رستوران هتل پنجکنت پلازا می‌توانید انواع غذاهای محلی، گیاهی، حلال و فاقد گلوتن را سفارش دهید.

شماره تلفن هتل پنجکنت پلازا تاجیکستان: ۹۹۲۴۸۷۰۳۳۰۰۰+

معروف ترین غذاهای محلی تاجیکستان

یکی از لذت‌بخش‌ترین بخش‌های هر سفر، چشیدن طعم غذاهای محلی و سنتی کشور یا شهر مقصد است. اگر در سفر به تاجیکستان قصد دارید به سراغ طعم‌های محلی بروید حتماً غذاهای زیر را امتحان کنید:

معروف ترین غذاهای محلی تاجیکستان

  • پلو (Plov)، محبوب ترین غذای محلی تاجیکستان

در تهیه پلو از موادی مانند برنج باسماتی، گوشت گوسفند یا گاو، آب‌لیمو، نخود و ادویه‌های مختلف استفاده می‌شود. این غذا بیشتر در جشن‌های خاص مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • سامبوسه (Samosa)، نام و طعمی آشنا

سامبوسه تاجیکی را از گوشت، سبزیجات، نخود، ادویه و سس تهیه می‌کنند. سمبوسه‌ها پس از آماده‌سازی در روغن داغ سرخ می‌شوند.

  • قروتوب (Qurutob)، یک غذای مقوی و خوشمزه

برای تهیه قروتوب نان خشک یا نان لوبیا را خرد کرده و به آن قوروت (کشک محلی تاجیکستانی) خیار، گوجه، پیاز و سبزیجات اضافه می‌کنند. سپس این غذا با استفاده از یک سس به نام سوملی (شامل ادویه، نمک و نعنا) سرو می‌شود.

  • کباب شیشلیک (Shashlik)، از خوشمزه‌ترین غذاهای محلی تاجیکستان

برای تهیه کباب شیشلیک تاجیکستانی گوشت گوسفند را توسط ادویه‌ها و سس‌های خاص طعم‌دار کرده و سپس آن را روی آتش کباب یا گریل می‌کنند.

  • شاخاروب (shakharob)، مشهورترین پیش‌غذای تاجیکستانی

شاخاروب مانند سالاد شیرازی ایرانی است و با استفاده از پیاز قرمز، خیار سالادی و گوجه تهیه شده و سپس با نعناع و آبلیموی تازه سرو می‌شود.

  • اوشی پلو (Osh)، غذای ویژه‌ی یکشنبه‌ها

اوشی پلو از ترکیب گوشت، پیاز، هویج و ادویه‌های مختلف تهیه می‌شود. جالب است بدانید تاجیکی‌ها اوشی پلو را در روزهای یکشنبه طبخ می‌کنند.

  • مانتی (Manty)، از بهترین غذاهای تاجیکستانی

مانتی یکی دیگر از غذاهای سنتی تاجیکستان است که برای تهیه آن ابتدا یک خمیر مخصوص آماده کرده و سپس آن را به صورت توپی‌های کوچک درمی‌آورند و داخل آن‌ها را با گوشت پر می‌کنند. در نهایت توپی‌ها را درون آب می‌پزند و با ماست و سس سیر سرو می‌کنند.

  • چِبورِکی(Chebureki) غذایی مشابه پیراشکی

چِبورِکی نوعی کیک نرم است که در سه نوع سیب زمینی، پنیری و گوشتی آماده می‌شود.

از دیگر غذاهای محلی و سنتی تاجیکستان می‌توان به کورداک (Kaurdak)، حلوای‌تر (Halwa)، جاواری (Javari)، کیچیری (Kitcheree)، دلمه کلم (Tajik golubtsi)، قاقاب (Qaqab)، نیشالو (Nishallo) و شش کباب (Shish Kebabs) اشاره کرد.

بهترین رستوران های تاجیکستان

در تاجیکستان رستوران‌های متنوعی وجود دارند که انواع غذاهای محلی و بین‌المللی را برای مشتریان سرو می‌کنند. پیشنهاد می‌کنیم در سفر به تاجیکستان وعده‌های غذایی خود را در رستوران‌های زیر نوش جان کنید:

بهترین رستوران های تاجیکستان

  • رستوران سیم سیم تاجیکستان (Sim-Sim Restaurant)

رستوران سیم سیم یکی از بهترین رستوران‌های شهر دوشنبه تاجیکستان است که انواع غذاهای تاجیکی و بین‌المللی را برای مشتریان سرو می‌کند. این رستوران علاوه بر غذاهای خوشمزه، دکوراسیون بسیار جذابی هم دارد. همچنین هزینه غذا در این رستوران مناسب است.

آدرس رستوران سیم سیم تاجیکستان: خیابان رودکی

ساعات کاری رستوران سیم سیم تاجیکستان: ۱۰ صبح تا ۱۱ شب

  • رستوران روخات تی هاوئس تاجیکستان (Rokhat Teahouse Restaurant tajikistan)

رستوران روخات تی هاوئس در یک فضای بسیار جذاب مشابه کاخ‌های ایرانی راه‌اندازی شده است. در این رستوران انواع غذاهای تاجیکی و خاورمیانه‌ای سرو می‌شود. از بهترین غذاهای رستوران روخات تی هاوئس می‌توان به پلوی اوش اشاره کرد.

آدرس رستوران روخات تی هاوئس تاجیکستان: خیابان استرآبادی

ساعات کاری رستوران روخات تی هاوئس تاجیکستان: ۸ صبح تا ۱۰ شب

  • رستوران بخارا تاجیکستان (Bukhara Restaurant tajikistan)

رستوران بخارا تاجیکستان منوی ویژه‌ای از غذاهای خوشمزه‌ی تاجیکی و ازبکی را به مشتریان ارائه می‌دهد. دکوراسیون این رستوران به صورت سنتی طراحی شده است.  پیشنهاد می‌کنیم طعم کباب، پلو و نان ازبکی رستوران بخارا را بچشید.

آدرس رستوران بخارا تاجیکستان: خیابان سامانی

ساعات کاری رستوران بخارا تاجیکستان: ۱۲ ظهر تا ۱۰ شب

  • رستوران مرو تاجیکستان (Merve Restaurant)

رستوران مرو دوشنبه یکی دیگر از بهترین رستوران‌های تاجیکستان است که انواع غذاهای ترکی و تاجیکی را سرو می‌کند. معروف‌ترین غذای این رستوران اوش است. همچنین در رستوران مرو می‌توانید انواع کباب را سفارش دهید.

آدرس رستوران مرو تاجیکستان: خیابان دروژبی نارودوف ۴۷

ساعات کاری رستوران مرو تاجیکستان: ۷:۳۰ صبح الی ۲۴ شب

  • رستوران کوهروس تاجیکستان (Kuhsor)

رستوران کوهروس از بهترین رستوران‌های دوشنبه است که در داخل هتل زیبای سرنا قرار دارد. در این رستوران فقط می‌توانید وعده شام را سفارش دهید. رستوران کوهروس بر روی بام هتل سرنا قرار دارد و علاوه بر غذاهای خوشمزه، منظره‌ای بی‌نظیر از رشته کوه‌های اطراف را به مهمانان هدیه می‌کند.

آدرس رستوران کوهروس تاجیکستان: خیابان رودکی ۱۴

ساعات کاری رستوران کوهروس تاجیکستان: ۱۰ صبح تا ۲۳

فستیوال ها و جشن های تاجیکستان

مهم‌ترین فستیوال‌های و جشن‌های تاجیکستان شامل نوروز، گل گردانی، جفت براران، جشنواره چراغ، جشنواره روف آف د ورلد، چابیش، جشنواره فیلم دیدور، عید فطر و جشن روز استقلال تاجیکستان هستند.

فستیوال ها و جشن های تاجیکستان

  • نوروز: تاجیک‌ها جشن نوروز را مانند ایرانیان جشن می‌گیرند و با رقص و پایکوبی به استقبال بهار می‌روند.
  • گل گردانی: در مراسم گل گردانی کودکان روستایی به دشت‌ها رفته و گل‌های وحشی جمع‌آوری می‌کنند. آن‌ها سپس لباس‌های نو را بر تن کرده و به در خانه‌ی روستائیان می‌روند و به آن‌ها گل هدیه می‌کنند.
  • جفت براران: جفت براران مراسمی است که قبل از شروع سال جدید در تاجیکستان برگزار می‌شود. در این مراسم کشاورزان کشور تاجیکستان با حضور اعضای خانواده و بزرگ‌تر‌ها غذاهای سنتی می‌پزند و برای افزایش برکت محصولات خود دعا می‌کنند.
  • جشنواره چراغ یا پیلیک (Lamp Festival): این جشنواره در اواسط ماه اوت یا اواسط ماه هشتم قمری مسلمانان در کشور تاجیکستان برگزار می‌شود.
  • جشنواره روف آف د ورلد (Roof of the world Festival): این جشن شامل رقص و آواز است و در پارک شهر خوروگ برگزار می‌شود.
  • چابیش (At Chabysh): این جشن در پامیر برگزار می‌شود و شامل مسابقه اسب دوانی، بزکشی و سایر بازی‌های سرگرم‌کننده است.
  • جشنواره فیلم دیدور (Didor Film Festival): جشنواره فیلم دیدور هر دو سال یکبار در سال‌های زوج برگزار می‌شود و در آن فیلم‌های زیادی از کشورهای مختلف به نمایش درمی‌آیند.
  • جشن عید فطر: اکثر ساکنان تاجیکستان مسلمان هستند و پس از یک ماه روزه‌داری، مانند دیگر مسلمانان عید فطر را جشن می‌گیرند.
  • روز استقلال تاجیکستان: یکی از مهم‌ترین جشنواره‌های کشور تاجیکستان روز استقلال این کشور است. این جشن در ۹ سپتامبر هر سال برگزار می‌شود.

سوغات و صنایع دستی تاجیکستان

سوغات و صنایع دستی تاجیکستان شامل سوزن‌دوزی، پوشاک و پارچه‌های سنتی، پارچه‌های اطلس، چای و سماور تاجیکی، سرامیک و سفال، آلات موسیقی، وسایل هنری و مینیاتوری، ادویه‌ها و دمنوش‌های گیاهی، صنایع دستی چوبی، جواهرات پامیری، عسل محلی و کلاه افغانی هستند.

اپراتورهای موبایل تاجیکستان

در سفر به تاجیکستان می‌توانید از اپراتورهای فعال در این کشور سیم کارت بخرید. از اپراتورهای تاجیکستان می‌توان به تی‌ سل (Tcell)، بابیلون موبایل (Babilon-Mobile) مگافون (MegaFon) و بی‌لاین (Beeline) اشاره کرد.

تی سل را می‌توان کامل‌ترین و بهترین اپراتور ارائه دهنده‌ی سیم کارت در تاجیکستان  و بابیلون را به عنوان دومین اپراتور مشهور تاجیکستان دانست. شما می‌توانید با در دست داشتن مدارک خود مانند پاسپورت یا ویزا نسبت به خرید هر یک از این سیم کارت‌ها اقدام کنید.

اپراتورهای موبایل تاجیکستان

هزینه سفر به تاجیکستان

هزینه سفر به تاجیکستان به عوامل مختلفی بستگی دارد. معمولاً برای اقامت در هتل‌های درجه ۱ این کشور باید بین ۳۰ تا ۱۰۰ دلار برای هر شب پرداخت کنید اما با اقامت در هاستل‌ها هزینه اقامت شما بین ۱۰ تا ۵۰ دلار خواهد بود.

هزینه غذا در تاجیکستان زیاد نیست و رستوران‌های محلی این کشور انواع غذاها را با قیمت ۲ تا ۵ دلار سرو می‌کنند. هزینه غذا در رستوران‌های سطح بالای تاجیکستان از ۱۰ دلار شروع می‌شود.

همچنین هزینه ورودی جاذبه‌های تاجیکستان معمولاً بین ۲ تا ۵ دلار است. دیگر هزینه‌های سفر به تاجیکستان شامل هزینه بلیط هواپیما، بلیط قطار یا هزینه بنزین برای ماشین شخصی و همچنین هزینه حمل و نقل در کشور تاجیکستان است.

هزینه سفر به تاجیکستان

سخن پایانی

در این مقاله اطلاعات کاملی درباره سفر به تاجیکستان در اختیار شما عزیزان قرار دادیم. همان‌طور که گفته شد اشتراکات فرهنگی و زبانی باعث شده سفر به تاجیکستان برای ایرانیان با چالش‌های کمی همراه باشد. مردم و دولت تاجیکستان به گرمی از ایرانیان استقبال می‌کنند؛ بنابراین سفر به این کشور برای هر ایرانی بسیار خاص و لذت‌بخش خواهد بود.

سؤالات متداول

واحد پول کشور تاجیکستان چیست؟

سامانی

آیا تاجیکستان امن است؟

تاجیکستان در مقایسه با دیگر کشورهای منطقه، مقصدی امن برای گردشگران محسوب می‌شود. با این حال بهتر است در سفرتان احتیاط‌های لازم مانند مراقبت از وسایل شخصی را مدنظر داشته باشید.

آیا سفر به تاجیکستان ویزا می خواهد؟

اگر با هواپیما به تاجیکستان سفر کنید برای سفر ۳۰ روزه توریستی نیازی به ویزا ندارید اما برای سفر زمینی تاجیکستان (خودروی شخصی و قطار) باید ویزا دریافت کنید.

تور های ویژه